SL Asfaltti 15 vuotta

15-vuotiaassa SL Asfaltissa yhdistyvät iän tuoma kokemus ja nuori räväkkyys.

Vaikka Suomessa on ainakin tähän asti totuttu alkuvuoden paukkupakkasiin, tammi-maaliskuu ja vielä huhtikuukin ovat myös aikaa, jolloin asfalttiala käy kuumana. Jos nimittäin aikoo pitää asfaltintekijät kesällä kiireisinä, kaupat urakoista on tehtävä vuoden ensimmäisinä kuukausina.

– Joka vuosi kauden työt täytyy kaivaa tähän aikaan vuodesta. Nyt lasketaan urakoita niin että numerot pyörivät silmissä, ja huhtikuussa tiedämme, miltä kauden työkanta näyttää. Kesälomat pidämme joulukuussa, koska se on ainut kuukausi vuodesta, kun alalla ei tapahdu mitään, kuvaa SL Asfaltin vuosirytmiä työpäällikkö Petri Sikanen.

SL Asfaltti vietti äskettäin 15-vuotisjuhliaan, ja Sikanen on yksi yhtiön kolmesta omistajasta yhdessä Matti Honkosen ja Andament Groupin kanssa. Vaikka yhtiö on vielä teini-ikäinen, sen taustalta löytyy vahvaa asfalttialan kokemusta. Se on yksi syy siihen, miksi yhtiö on pystynyt säilyttämään asemansa vahvasti hintakilpaillulla toimialalla.

Töistä käydään kovaa kisaa

SL Asfaltti tunnettiin alunperin nimellä Suomen Laatuasfaltti Oy. Kuopiossa kotipaikkaansa pitäneen yrityksen perustivat vuonna 2001 Petri Sikasen lisäksi Mikko Alanen, Matti Honkonen sekä Jarmo ja Simo Sikanen. Jo tuossa vaiheessa perustajille oli kertynyt runsaasti alan kokemusta.

– Ensimmäisenä vuonna markkinat olivat vielä kohtuulliset, mutta parina seuraavana vuonna kilpailu alkoi kiristyä. Hinnat laskivat aika radikaalisti, ja sen jälkeen kamppailu töistä on ollut tosi kova. Suomi on sen verran pieni markkina, ettei täältä löydy sellaista nurkkaa, missä kilpailutilanne olisi helpompi.

– Vajaat kymmenen ensimmäistä vuotta poikkesivat sillä tavalla nykyisestä, että tuohon aikaan apuja ei muilta juuri saanut. Nyt tilanne on helpompi, koska kilpailijoilta voi ostaa asfalttia ja muitakin palveluita. Toisaalta, koska piti tulla omillaan toimeen, se pakotti meidät satsaamaan omaan kalustoon, joka jälkikäteen katsottuna oli erittäin tärkeä syy siihen, että 15 vuotta on jo alalla toimittu, Petri Sikanen kertoo.

Töitä toivat alkuaikoina varsinkin uusiopäällystetyöt (Remixer-ja Uraremixer).

Vuosien kuluessa SL Asfaltin liikevaihto on ollut nousujohteinen, mutta alalle tyypillisesti yksittäisten vuosien liikevaihto on voinut vaihdella huomattavasti. Viimeiset vuodet liikevaihto on liikkunut 13-14 miljoonan euron lukemissa, mutta alimmillaan luku on käynyt 10 miljoonan tuntumassa ja enimmillään vajaassa 30 miljoonassa eurossa. Henkilöstöä on kesäisin töissä keskimäärin 50 työntekijää, mutta vilkkaimpina kausina työntekijämäärä on ollut noin 80.

Nuorista kavereista uusia osaajia

Osaksi Andament Groupia yhtiö tuli 2009, ja samalla nimi muuttui SL Asfaltiksi. Hieman aikaisemmin Mikko Alanen sekä Jarmo Sikanen olivat luopuneet omasta omistusosuudestaan.

Entä mitkä ovat olleet SL Asfaltin menestystekijät, jotka ovat pitäneet yhtiön mukana kovassa kilpailussa?

– Olemme perinteisesti investoineet kalustoon tarkasti harkiten, ja ne työt jotka olemme saaneet, ovat olleet katteellisia. Emme ole lähteneet tekemään tappiollisia urakoita. Henkilöstö on sopiva sekoitus iän tuomaa kokemusta ja nuorta räväkkyyttä. Olemme koko ajan kouluttaneet uusia osaajia nuorista kavereista. Henkikin on ollut hyvä, mikä näkyy henkilöstön pienenä vaihtuvuutena, Sikanen luettelee.

Markkinanäkymässä ei hänen mukaansa ole luvassa muutoksia. Hintataso säilyy edelleen äärimmäisen huonona, eikä yksikään toimija alalla pysty tekemään pitkällä aikavälillä kovaa tulosta nykyisistä asetelmista.

– Vaikka viime vuonna töitä oli edellisvuosia enemmän, hinnat olivat yhtä halvat kuin ennenkin. Korjausvelasta ja sen lyhentämisestä puhutaan paljon. Keskustelu on kuitenkin koskenut ainoastaan valtion teitä, eli noin 30 prosenttia koko asfalttialan työmäärästä. Töiden kannalta sillä olisi iso vaikutus, jos kunnat ja kaupungit lähtisivät lyhentämään omien teidensä ja katujensa korjausvelkaa, Sikanen korostaa.

Mutta eikös sateenkaaren päässä ole yleensä kultaa, joten katse tulevaisuuteen ja kesän töihin. Hyvää ja työntäyteistä kesää kaikille.

Kuvassa: Tästä Kalajoella otetusta kuvasta on jo kulunut jonkin verran aikaa. Kuvassa Petri Sikanen (vas.) sekä Jukka ja Matti Juola.

Artikkelit

Käynti- ja laskutusosoite
Andament Group Oy
Kalajoentie 6, 85100 KALAJOKI
y-tunnus: 0951090-4

Lehden tekijät

© Momentti 2020.